Liefde leggen in dat wat je doet. Het laten meestromen in iedere rol die je vervult, in al je handelen, in ieder moment waarop je contact maakt: op je werk, in je familieleven, je vriendschappen, in maatschappelijke context. Dat gaat over bezieling: dat wat jou bestemming en zin geeft in het leven. De beroemde Perzische dichter Rumi heeft hier een prachtig gedicht over geschreven:

‘Er is één ding op de wereld, wat je nooit mag vergeten. Wanneer je alles vergeet, maar dat ene niet, dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Maar wanneer je overal aan denkt, alles doet en niets vergeet, behalve dat ene, dan heb je eigenlijk niets gedaan.’

Dat ene dus, dat je nooit mag vergeten. Dat wat jou zin geeft. Maar in de waan van de dag kan het zomaar zijn dat je dat ene vergeet. Soms als je terugkijkt op je leven blijk je het zelfs weken of jaren vergeten te zijn…

*

Niets écht waardevols ontstaat uit ambitie of een gevoel van verantwoordelijkheid. Iets echt waardevols ontstaat vanuit liefde en toewijding.

Albert Einstein

*

Leven vanuit bezieling. De stem van je diepere verlangens en dromen horend, wetend dat jij een specifieke bijdrage levert en te leveren hebt aan het grote geheel. Vanuit de Native American tradities vraagt de sjamaan: ‘what’s your medicine?’. Oftewel: wat is jouw talent, kracht, gave dat je de wereld te brengen hebt. Het is een opdracht hier trouw aan te zijn.

Hoe meer je hiermee verbonden hebt, hoe dieper je je in jezelf vervuld voelt. Je acties komen uit een andere bron. In onze westerse maatschappij zijn we vaak verleerd hierop af te stemmen. We maken onze keuzes vanuit wilskracht. Vanuit verwachtingen die we over onszelf hebben of waarvan we denken dat de buitenwereld die over ons heeft. ‘Omdat het zo hoort’. Maar alleen op wilskracht handelen is uitputtend, je mist je voedingsbron en pleegt roofbouw op jezelf met alle gevolgen van dien op de lange termijn (depressie, burn-out, ziekte). Je hebt dus een andere energie nodig in je handelen: een samenwerking met je hart en met je ziel. Dan verandert wilskracht in toewijding. Je handelt niet alleen vanuit je hoofd, maar vanuit een verbinding tussen hoofd, hart & ziel.

 

Leven vanuit bezieling, hoe doe je dat?

  1. Creëer in je leven een ritme waar reflectie een plek heeft. Om steeds te kijken ‘waar sta ik nu’, ‘wat heb ik geoogst’, ‘wat heb ik ook niet geoogst en hoe kwam dat?’, ‘waar ben ik dankbaar voor’?
  2. Vanuit de reflectie ga je dromen: wat wil er door jou in het leven gecreëerd en gemanifesteerd worden? Welke waarden vormen de bron van waaruit jij wilt leven en je keuzes wilt maken? Als je het jouw hoogste zelf zou vragen: hoe ziet jouw mooiste zelf er dan uit? Wat is dat ‘ene’ voor jou uit het gedicht van Rumi?
  3. Kijk naar de onbewuste krachten die jou tegenhouden: welk persoonlijk verhaal, welke patronen trekken je steeds terug? Houden je onbewust in de realiteit van het verleden? Het is wezenlijk je emotionele last te helen, zodat het je niet langer remt. Dan ben je echt vrij om vanuit bezieling en levenskracht te leven en beslissingen te nemen.
  4. Vertaal je dromen in de keuzes van alledag. Knip het in stukjes. Wat wil je dit halfjaar manifesteren? Dat wetende, wat heb je dan dit kwartaal te doen? Deze week? Vandaag. Zorg dat je iedere dag verbonden bent met jouw bezieling. In alle rollen van jouw leven. Zorg voor goede voedingsbronnen, die je steeds afgestemd houden op het diepe weten in jezelf. Laat je niet in slaap sussen door de automatische piloot of onbewuste sabotageprocessen vanuit niet verwerkte emotionele stukken in jezelf. Blijf wakker, blijf verbonden met de stem en het weten diep in jou.

 

 

Recommended Posts