13 Wijze Grootmoeders Teaching

Geïnspireerd op eeuwenoude wijsheid vanuit de Hopi traditie en andere Indianen stammen bewandel je een jaar lang in een (online) cirkel een pad rondom vrouwelijke facetten van leiderschap. Over het leven in balans en in passende relatie met alles wat leeft. Door middel van oude kennis en verhalen word je persoonlijke her-inneren geactiveerd. Om dit vervolgens toe te gaan passen in jouw dagelijks leven. 

Als de wijsheid van de Grootmoeders gehoord wordt, zal de wereld genezen

– Hopi voorspelling –

We leven in een tijd van grote verandering. Een tijd waarin we de verloren gegane verbinding met de natuur en onze innerlijke natuur weer te her-inneren hebben. Vanuit eeuwenoude Hopi en andere Native Indian tradities is hier kennis en wijsheid over bewaard gebleven die dit weten weer kan activeren. 

De wijsheid van de Grootmoeders

In de Teaching van de ’13 Grootmoeders’ leer je over de facetten van vrouwelijk (innerlijk) leiderschap. Verbonden aan de 13 manen, aan de cycli in de natuur, aan oude kennis en verhalen uit de Hopi- en andere Indianen traditie. Native wijsheid over vrouwelijke waarden en hoe deze te integreren in jouw dagelijks leven. Lessen die gaan over het leven in balans, in juiste relatie met alles wat leeft. Met het zichtbare en het onzichtbare. De Teaching is in de orale Hopi traditie doorgegeven door Grandmother Medicine Song. Ik voel me dankbaar haar blessing – en die van Elder Satya Henkes – gekregen te hebben om deze teaching vanuit haar levenswerk verder door te geven.  

Be in your gratitude for all the sacred things given to you every day. The air you breathe, the water you drink, the land that you walk on… All of these are sacred gifts.

– Grandmother Medicine Song –

Een jaar lang op pad in de Hopi Traditie

  • Iedere nieuwe maan(d) zitten we een avond in cirkel en komt de wijsheid van een Grootmoeder tot je. Ieder van de 13 Grootmoeders draagt een eigen ‘medicine’, waarmee ze jou leert over diverse vrouwelijke waarden en het belang daarvan voor de wereld. Met de uitnodiging dit in jouzelf te belichamen en toe te passen in jouw leven. 
  • Een jaar lang loopt de helende kracht mee waar de traditie van de Hopi Indianen mee doorvlochten is. Hun verbinding met al het Leven. Hoe zij in balans en harmonie leven met het hele universum. En hoe jij dat kan vertalen naar de huidige tijd.  

Verbinden met jouw 'medicine'

Hopi en andere natuurvolken zijn verbonden met de wetenschap dat we allemaal geboren worden met een uniek ‘medicine’. De gift die wij de wereld te brengen hebben en die van grote waarde is voor de gemeenschappen waarin we leven. Het gaan her-inneren en leven van jouw medicine is de essentie van iedere Hopi Teaching. Ook de ’13 Grootmoeders’ Teaching zal je hierin stimuleren en bekrachtigen. Het is belangrijk om te beseffen dat dit een ‘sacred’ proces is, wat jouw tijd, aandacht en toewijding vraagt. 

  • Voorafgaand aan deze jaarteaching hebben we persoonlijk contact. Ik vind het belangrijk om zorgvuldig met jou af te stemmen of deze lessen aansluiten bij jou. En of er ruimte en aandacht is in jouw leven voor de lessen van de Grootmoeders. 
  • Tussen de cirkels ga je op pad met de wijsheid van de Grootmoeder die centraal stond in de cirkel. Dit zal jouw medicine activeren: wie jij in wezen bent en daarmee voor de dag komen in je dagelijks leven. Na iedere cirkel krijg je verdieping aangereikt om je de wijsheid van de betreffende Grootmoeder verder eigen te maken. 
  • Gedurende het jaar verzamel je voor iedere Grootmoeder een steen, die je laadt met jouw her-inneren en gevonden inzichten. Voorafgaand aan de start van de Teaching ontvang je van mij meer informatie over de stenen die je ter ondersteuning aan de Teaching gaat verzamelen. 

Leren in cirkel

Vanuit de oude traditie kwamen de vrouwen in de ‘Moon Lodge’ samen. Er werden verhalen uitgewisseld. Vrouwen leerden met en van elkaar over Leven in balans, over ‘Walking in Beauty’. De Hopi Traditie is een zogenaamde orale traditie. Je leert via oude kennis en verhalen die verteld worden in de cirkel. Je leert door te luisteren naar elkaar; waar een ieder deelt wat her-innerd is. Delen is een belangrijk onderdeel van de cirkel. Het zal je stimuleren je eigen authentieke wijsheid tot expressie te brengen en onderdeel te maken van je dagelijks leven. 

Praktische informatie 13 Wijze Grootmoeders Teaching:

Online groep Maandagavond: 
Rond iedere nieuwe maan van 2024
Grootmoeder 12 & 13 komen samen in de 12e cirkel

Maandagavond 8 januari
Maandagavond 12 februari
Maandagavond 11 maart
Maandagavond 8 april
Maandagavond 13 mei
Maandagavond 10 juni
Maandagavond 8 juli
Maandagavond 12 augustus
Maandagavond 9 september
Maandagavond 7 oktober
Maandagavond 4 november
Maandagavond 9 december 
Alle avonden zijn de Teachings van 19.45 tot ca. 21.30 à 21.45 uur

Kosten: EUR 27,50,- per cirkel (in totaal 330,- voor 12 online cirkels). Dit is inclusief BTW voor particulieren en exclusief BTW voor zelfstandigen. Je betaalt per kwartaal (of in 1x voor het hele jaar als dat je voorkeur heeft). Een deel van de opbrengsten zal ik als ‘Gratitude-Gift’ terug laten stromen naar Grandmother Medicine Song. 

Daarbij komen de kosten voor 13 stenen die je zelf aanschaft als onderdeel van de 13 Grandmothers Teaching. Het is aan jou of je hierin kiest voor kleinere trommelstenen of grotere stenen. Zo kun je zelf grip houden op jouw investering. 

Overige bijzonderheden: De ’13 Grootmoeders’ jaarcirkel is voor vrouwen. Vanaf 5 deelnemende vrouwen gaat de cirkel door. Er zullen maximaal 10 vrouwen in de cirkel deelnemen. Vooraf vindt een persoonlijk kennismakingsgesprek plaats om af te stemmen of de cirkel aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden. Mocht je incidenteel een cirkel missen dan zal er 2 weken lang een opname terug te kijken zijn. De cirkel wordt gegeven in het Nederlands, maar aangezien de roots van de teaching in Amerika liggen zal je in de Teaching ook regelmatig Engelse woorden/zinnen tegenkomen (net als in de verdiepende informatie/pdf die je na iedere cirkel krijgt). 

De Jaarcirkel is om meer praktische redenen per Zoom. Ik weet dat juist het fysiek bij elkaar komen ook heel fijn en krachtig kan zijn. Daarom zullen we halverwege het jaar (rond midzomer) en mogelijk ook einde van het jaar (rond midwinter) een moment vinden om wel met elkaar samen te komen. Hetzij in de natuur, hetzij in mijn praktijkruimte in Woerden. 

Over mijn pad in de Hopi Teachings

Inmiddels volg ik ruim 4 jaar maandelijks Teachings vanuit de Hopi wijsheid en andere Indianenstammen bij Elder Satya Henkes. Satya is door Hopi Grandmother Medicine Song uit Arizona opgeleid. De mystieke kennis van de Hopi is aan haar doorgegeven en Satya geeft deze lessen door in Nederland. Vanaf de eerste Teaching heb ik me diep verwant gevoeld met de ‘indigenous’ wijsheid. Hun verbondenheid met de aarde, met alles wat leeft, bracht een her-inneren in mij naar boven. Dat dit de manier is waarop Leven bedoeld is. Het afgelopen jaar ben ik intensief begeleid in de rol van Teacher. Daarbij heb ik de toestemming van zowel Satya als Grandmother Medicine Song gekregen om de Hopi teaching van de 13 Grootmoeders in deze lineage door te geven. Ik voel me dankbaar dat ik hiermee dienstbaar mag zijn aan een belangrijke beweging in de wereld om vrouwelijke waarden in ere te herstellen. En onze relatie met de Aarde en met onszelf te helen.

I'm asking you to become a medicine healer for yourself.

– Grandmother Medicine Song –