Dans het leven

Ik hou van dansen. Wat een genot is dat: bewegen op muziek, het ritme volgen, de beweging naar buiten brengen die je van binnen voelt. Het nodigt me uit tot expressie: wat wil ik laten zien, durf ik dat te laten zien? Het laat me dieper in mezelf zakken, mijn lijf begint een verhaal te vertellen waar ik ook vol verwondering naar luister en kijk. Hoe mooi is het om met een groep mensen te dansen, om je heen te kijken en te beseffen hoe bijzonder het is; iedereen brengt op uitnodiging van de muziek zichzelf in dans en beweging naar buiten. Niets is raar, alles mag, het is helemaal oké zoals je bent.

Eigenlijk gaat het in het leven ook om dansen. Zoals je in dansen je laat leiden door het ritme, daar op aansluit, meebeweegt, volgt… zo is dat ook de uitnodiging met het leven. Soms loopt je leven heel vloeiend, ervaar je flow. Heerlijk, zo wil je het eigenlijk altijd wel hebben, dat wil je vasthouden, de dans en beweging gaan als vanzelf. Maar dat is het natuurlijke ritme van het leven niet. Er zijn ook momenten dat het stroef gaat, dat er chaos is… dat je het gevoel hebt naast het ritme en de toon te bewegen. En ook dan is het de kunst om te blijven ‘dansen’; mee te bewegen met dat wat er is. Steeds te blijven kijken welke beweging jij zelf zou willen maken, wat jij vanuit jouw binnenwereld naar buiten wilt brengen, jezelf daarin te laten zien.

De momenten dat het minder vloeiend loopt in je leven bieden je misschien wel de grootste kans tot groei en tot verdere ontwikkeling, hoe oncomfortabel vaak ook. Juist dan is het belangrijk dat je jezelf niet vastzet, maar dat je in soepelheid blijft meebewegen met dat wat zich aandient. Zoals in de metafoor met de dans: durf je over te geven en te laten leiden (door wie of wat dan ook). Heb het lef zelf te leiden en dat te volgen wat voor jou belangrijk is. Versta de kunst aan te sluiten op een ander en dans samen in de interactie, laat energie vrij komen.

Gun jezelf iedere dag een dansje; groots en meeslepend of juist klein en ingetogen… Alleen of samen… Vloeiend, staccato, chaotisch…. precies dat wat op dat moment bij jou past. Geniet ervan!

2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Website Protected by Spam Master