Rituelen voor transformatie

Living in balance & purity is the highest good for you and the earth.

– Deepak Chopra –

In onze cultuur hebben we niet meer zo veel rituelen om gebeurtenissen in ons leven een plek te geven. Hoe anders is dat in natuurvolken, waarin veel meer in rituelen en ceremonies overgangsmomenten gemarkeerd werden (rite de passages). Rituelen ondersteunen een overgang te maken tussen het oude en het nieuwe. Daarmee heeft een ritueel grote symbolische kracht in een proces van transitie. Zit jij in een overgangsfase in je leven? Privé of in je werk? Wil je inzicht in je huidige situatie, een nieuwe richting inslaan of je bevrijden van knellende patronen? Met een speciaal en krachtig ritueel ondersteun ik je om een werkelijke verschuiving mogelijk te maken. 

Een persoonlijk ritueel voor jouw transformatie

Ik neem je in een sessie van ca. 2 uur mee in een innerlijke reis om helderheid en beweging te creëren. In een veilige setting kom je in contact met een dieper weten op diverse lagen.

Je kunt blokkades losser laten, waardoor je anders naar jezelf en de wereld kan kijken. Je levensenergie en potentieel wordt vrijer gemaakt. Het ritueel maakt zichtbaar wat er voor jou aan de orde is en hoe je tot een ‘groeistap’ kan komen. 

Ik stem het ritueel af op jouw persoonlijke situatie, vraag en wens voor inzicht en transitie. 

Over het proces: 

Werken vanuit het medicijnwiel om te her-inneren

In het ritueel werk ik vanuit het medicijnwiel, de windrichtingen en de 4 elementen. Deze eeuwenoude wijsheid afkomstig uit natuurvolken ondersteunt je om jouw eigen leven(sthema’s) beter te begrijpen en vraagstukken over de toekomst vanuit innerlijke kracht helder te krijgen. Door het neerleggen van symbolen in het veld van het medicijn/levenswiel ontstaat een opstelling. Het maakt de patronen en de dynamiek in jezelf in relatie tot je omgeving helder. Door in te tunen op de windrichtingen en elementen worden je innerlijke krachten aangesproken en kunnen ze harmoniseren. Dat wat geremd of geblokkeerd was krijgt ruimte voor beweging en doorstroming. 

Het medicijnwiel

Het medicijnwiel staat symbool voor de kringloop van het leven en voor je levensweg. Alles beweegt in cirkels en cycli, alles verandert en alles is met elkaar verbonden als deel van een groter geheel. In vroeger tijden vormde het medicijnwiel de plaats waar sacred ceremonies gedaan werden. Het was het een plek voor heling. Vraagstukken binnen de tribe werden naar het medicijnwiel gebracht. Daar werd gemediteerd en er werden ‘prayers’ gedaan tot het antwoord helder was. 

De windrichtingen

Vanuit de wijsheid van de Native American Indianen heeft iedere windrichting een eigen unieke kracht. Door deze krachten in jezelf te activeren en samen te laten werken komt er een potentieel aan inzichten en mogelijkheden beschikbaar. 

De 4 elementen

De elementen worden gezien als de bouwstenen van het bestaan. Lucht, Vuur, Water en Aarde. Ieder element heeft een unieke kwaliteit in zich. Door je met de elementen te verbinden en ze in je systeem te integreren, kunnen ze versterken en harmonie brengen.   

Helderheid gekregen

Midden in mijn transformatieproces merkte ik dat ik zo nu en dan ‘vastliep’ op diverse gebieden. Time for change! Samen met Mirjam heb ik hier in een ritueel naar gekeken. 

Vanuit een fijne wandeling door het bos ontstond in een mum van tijd een veilige setting. Mirjam werkt intuïtief, gebruikt de natuur om te reflecteren en is bijzonder goed in staat lichamelijke bewustwording te creëren. Ze brengt je naar de kern en duidt dit met passende woorden.

In het ritueel werkten we met het medicijnwiel. Eén voor één plaatste ik mijn meegenomen symobolen op het wiel. De verdieping per symbool gaf zóveel inzichten, verheldering en nieuwe inspiratie om o.a. (lichamelijke) blokkades te doorzien en talenten te (gaan) benutten. De kracht van het ritueel, van de natuur, de begeleiding van Mirjam en de aanwezige energie was zo sterk. Ik vond het een magische ervaring! Een grote bijdrage die mij helpt om mijn reis verder te vervolgen.

Het was bijzonder te merken dat er in de dagen erna zoveel mooie dingen gebeurde. Er was letterlijk weer van alles geopend! Het heeft me bekrachtigd in mijn weten wat ik te doen heb. 

Mirjam, dank je wel. Ik ervaar je als een zeer respectvolle en integere vrouw, die met veel aandacht en passie haar roeping beoefent. 

– Ella van den Bosch –

Your sacred space is where you can find yourself again and again.

– Joseph Campbell –