De impact van stil worden

Stilte is niet de afwezigheid van geluid. Stilte is de diepste klank. (Tao Meng)

 

Wat een magische ervaring kan het zijn om helemaal stil te worden en stil te zijn. Dat heb ik ten diepste ervaren tijdens een zang- en stilteretraite met Jan Kortie in 2015. Drie dagen lang stil zijn en op andere momenten voluit met elkaar zingen. In de stilte werd ik helemaal teruggeworpen op mezelf. Geen afleiding, geen prikkels van buitenaf. Alleen maar voelen wat er in mij leeft. Niet hoeven uitreiken naar anderen, niets hoeven doen, alleen maar zijn met mezelf. Het bracht me in diep contact met mezelf, alsof ik in de stilte het fluisteren van mijn ziel kon horen.

Je hoeft natuurlijk niet op retraite te gaan om de stilte op te zoeken. Zoals ik daar ervaren heb: ‘Stilte is niet de afwezigheid van geluid, stilte is een ruimte in jezelf, het is de diepste klank’. En zo is het ook. Kun je in het volle dagelijkse leven ergens op momenten in jezelf stilte ervaren? Een verbinding met jezelf? Voelen welke gedachten jouw aandacht vragen, voelen hoe je lijf voelt en wat het je te vertellen heeft? Pas als je stil staat bij wat er is, als je stil wordt in jezelf, kan je ruimte maken voor dat in jou wat gezien wil worden. Dat kan ook heel ongemakkelijk zijn, want als je je niet laat afleiden kom je allerlei gevoelens tegen waar je anders misschien wel van wegloopt, waar je je voor afsluit, die pijnlijk zijn. Maar pas als je die gevoelens, emoties, gedachtes echt durft aan te kijken, er letterlijk stil bij durft te staan, ontstaat er ruimte en de gelegenheid om je er los(ser) van te maken. De pure jij te voelen die daar achter ligt in alle grootsheid en kwetsbaarheid.

Heb jij de moed de stilte aan te gaan? Kun jij in alle hectiek en snelheid van het leven van alle dag momenten creëren waarop je stil wordt en stil staat bij dat wat er is? Je kunt jezelf geen groter kado geven dan stilte in jezelf te ervaren, dan maakt het eigenlijk niet meer uit hoe hard het buiten om je heen stormt!

0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Website Protected by Spam Master