Groeien

De natuur laat ons zo mooi het proces van groeien zien, met alle verschillende fases. Waar het in de winter nog lijkt dat alles levenloos is, doet de natuur kracht op en maakt zich in de diepte op voor groei. In de tijd van het voorjaar ontkiemen de zaadjes, de eerste groei wordt zichtbaar. In de zomer is alles in volheid aanwezig: uitbundig in vorm en kleur. In de herfst mogen de vruchten geoogst worden en trekt de natuur ook weer naar binnen: om later weer gezond verder te groeien mag nu eerst losgelaten worden. Planten, bomen, bloemen… die denken helemaal niet na over dit groeiproces, het ontvouwt zich als vanzelf.

Wat schuift er bij ons mensen vaak veel voor dat je belemmert om echt te groeien, om voluit tot bloei te komen, om jezelf helemaal te laten zien in al jouw unieke grootsheid. Ons hoofd (vol met ‘ja maars’), onze angsten, onze twijfels, onze onzekerheid, onze oordelen…

Voor mij persoonlijk is groeien en ontwikkelen een haast niet te stillen honger. Een verlangen om steeds weer verder te komen, steeds weer dieper te ontdekken in mijzelf, het leven verder te ervaren in al haar facetten en volheid. Dat is voor mij inspirerend, soms confronterend en uiteindelijk ook altijd verrijkend. Groeien gaat soms ook gepaard met groei-pijn: buiten je comfortzone gaan is niet altijd gemakkelijk. Groeien vraagt van mij niet-weten: soms weet ik nog niet precies welke kant het op gaat, ik weet de uitkomst niet. Dat los durven laten en mijn impuls te durven volgen, niet wetende waar het me brengen gaat. Dat vraagt moed en lef… dat gaat over vertrouwen. Vertrouwen op mezelf, vertrouwen in mezelf en vertrouwen dat het leven me precies dat brengt en aanreikt wat ik op dat moment nodig heb.

Wat betekent groeien voor jou? Durf jij je over te geven aan je natuurlijke impuls tot verdere groei en ontwikkeling, of zetten angsten, twijfels en onzekerheden je vast? Welke beweging ontvouwt zich aan jou? Welke kanten heb jij daarvoor in jezelf aan te boren, wat heb je los te laten (aan plaatjes, overtuigingen, verwachtingen van jezelf of anderen), welk ongemak te verdragen? Wat heb jij nodig om verder te kunnen groeien en bloeien en hoe kun je dat voor jezelf creëren (al is het maar een eerste stapje, hoe klein ook)?

Durf door je eigen ongemak heen nieuwe wegen te bewandelen; het leven is uitdagend, prachtig, veelomvattend… het meervoud van LEF. Go for it!

0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Website Protected by Spam Master