Welk verhaal vertelt jouw lichaam?

Je levensverhaal wordt vastgehouden in je lijf. Wat te overweldigend was ligt diep in je weefsels te wachten tot het alsnog verwerkt kan worden. Het loont om te luisteren naar het verhaal van je lijf, zodat dat wat vast zit vrij gemaakt kan worden.
card-blog-welk-verhaal-vertelt-jouw-lichaam
Gisteravond, een avondwandeling. Terwijl ik naar de ondergaande zon kijk, voel ik de aarde en het gras onder mijn billen. Ik hoor de vogels in de lucht. Ik zie het golven van het water. Ik voel de wind over mijn huid strijken. Ik ervaar hoe al mijn zintuigen zich openen. In mijn lijf tintelt en stroomt alles mee. Ik voel het leven om mij heen en in mij. Het ontroert me dit zo te voelen. Ik besef dat door het trainen van innerlijke alchemie dat ik nu zo 2 jaar doe mijn lichaam een plek geworden is van magie, levensenergie, vitaliteit en plezier.


In basis is je lichaam een oneindige bron van wijsheid. Waar het leven in volheid doorheen kan stromen. Maar voor velen is het lichaam niet die aangename plek. Fysieke en/of emotionele pijn kan zo onprettig of overweldigend zijn dat je je gaat sluiten voor je lijf, zodat je niet meer hoeft te voelen. Je gaat leven vanuit je hoofd, vanuit controle. Je raakt het vertrouwen in de intelligentie van je lichaam kwijt en daarmee kan het moeilijk worden je thuis te voelen in je eigen lichaam en je leven. Je weet dat je ‘iets’ mist, maar wat dat is, daar kan je misschien niet helemaal de vinger op leggen. Of je hebt geen idee hoe je het kan veranderen of dat ‘iets’ kan aanboren.

And I said softly to my body: ‘I want to be your friend’. It took a long deep breath and replied: ‘I have been waiting my whole life for this’. 

Nayyirah Waheed

Waar de sleutel ligt

De sleutel ligt in je lichaam. Je lijf bewaart de herinnering aan je levenservaringen. Dat wat ooit te groot of ingewikkeld voor je was om te verwerken wordt vastgehouden in je lichaam, in de diepte van je weefsels. Tot het moment dat het door je lijf verwerkt kan worden en het je los kan laten. Het loont dus om ruimte te geven aan het verhaal van je lichaam. Zodat dat wat vast zit vrij gemaakt kan worden. Kan opschonen, ontkrampen en ontspannen. Triggers hebben je dan niet langer meer in hun greep. Levensenergie, plezier en kunnen genieten gaan weer stromen. Er ontstaat helderheid, levenskracht en autonomie. Je gaat leven vanuit een stevig fundament in jezelf, vanuit jouw kern.

Een oefening om in gesprek te gaan met de wijsheid van je lichaam

Je lichaam ‘spreekt’ met je via sensaties, beelden, emoties, een innerlijk weten. Vaak zijn we in de volheid van het leven met alle prikkels afgesneden geraakt van deze bron van wijsheid. Maar daarmee zijn we ook niet ten diepste thuis bij onszelf, we bewonen onszelf en daarmee het leven niet of minder.

Onderstaande oefening helpt je om je lichaam als bron van wijsheid te openen:

  • Zoek een rustige plaats om te zitten of te liggen. Een plek waar je even niet gestoord wordt.
  • Neem de tijd om in stilte je zintuigen naar binnen te richten. Misschien kun je je adem waarnemen, je hartslag, een innerlijk ritme. Neem de tijd om dieper en dieper aan te komen in je eigen lijf.
  • Is er een plek of een sensatie in je lichaam die je aandacht trekt? Focus met milde en vriendelijke aanwezigheid op die plek. Breng je nieuwsgierigheid ernaar toe. Probeer je oordelen erover te vermijden, of een idee dat de plek ‘anders’ zou moeten zijn of voelen (ook als de plek onaangenaam voelt).
  • Neem de tijd deze plek te exploreren. Wat zijn de fysieke sensaties hier: is het er open of gesloten, stromend of verkrampt?
  • Zoom steeds iets verder in op deze plek die je aandacht trekt. Wat is hier te ervaren: zijn er kleuren, beelden die opkomen als je steeds verder zakt in deze plek?
  • Zijn er gevoelens op deze plek te ervaren? Is er een emotie die in het hart van deze plek ligt? Neem het puur waar zonder dat je in het verhaal erover gaat. Door bij de zuivere ervaring te blijven kan het lijf de emotie verteren en kan het doorstromen.
  • Blijf met je aandacht bij deze plek. Als deze plek kon spreken, wat zou het zeggen? Welke woorden komen er hier op? Welk verlangen zou deze plek uitspreken?
  • Als je jouw lichaam zou zien als een bron van wijsheid, wat heeft deze plek je hierin te brengen?
  • Bedank na deze verkenning de plek voor wat het je heeft laten zien en ervaren.
  • Breng je aandacht weer in je hele lichaam. Bij de beweging van je adem. Voel rustig na, zodat de ervaring in je hele systeem kan integreren.

Ik begeleid in mijn praktijk mensen om weer in contact met hun lijf te komen. Door beter in contact te zijn met je lichaam kan er bewustzijn ontstaan, patronen worden zichtbaar en (h)erkent. Het lichaam vertelt het verhaal van dat wat ooit te ingewikkeld, te veel, te overweldigend was. Het zenuwstelsel blijft hangen in een alerte staat en overlevingspatronen. Door het lichaam te helpen weer terug te bewegen naar de plek van veiligheid, naar een innerlijk stevige kern, kan de levenskracht en vitaliteit weer gaan stromen. Het leven kan ten volle geleefd gaan worden.