Workshop TRE® & de psoas

Een 1-daagse workshop om te leren hoe je jouw zenuwstelsel kunt ontspannen en een diep gevoel van veiligheid en rust in jezelf kan ervaren. Je leert hoe je spanning kan reguleren en loslaten. Met oefeningen voor de psoas die hier een sleutelrol in vervult. En met TRE® om opgebouwde spanning te ontladen.

Het zelfhelend vermogen dat ieder van ons in zich draagt, is het meest effectieve medicijn

– Hippocrates –

Je zenuwstelsel en de psoas

In deze 1-daagse staat het zenuwstelsel centraal. Je zenuwstelsel heeft een belangrijke taak, namelijk zorgen dat jij veilig bent. Als het zenuwstelsel bespeurt dat je in gevaar bent, activeert het je overlevingsmechanismen (vechten, vluchten of bevriezen) om te zorgen dat je overleeft.

De psoas heeft hierin een belangrijke rol. De psoasspieren liggen diep in je onderrug, je bekken en je liezen. De psoas komt als eerste in actie bij een vecht-, vlucht of bevriesreactie; heel instinctief reageert de psoas als we onrust of onveiligheid ervaren. Daarmee vangt de spier veel stress op en houdt die vaak ook vast. Het is dan ook niet voor niets dat de psoas ‘de spier van de ziel’ wordt genoemd. Het is de plek waar we onze emoties opslaan.

Bij chronische stress of trauma blijft je psoas continu gespannen en je zenuwstelsel blijft hangen in de stand ‘alert’. Dat heeft grote invloed op je levensenergie, je gevoel van balans en centering. Contact leren maken met je psoas helpt je om diep te ontspannen, te aarden en vastgehouden spanning los te laten. Een ontspannen psoas en een zenuwstelsel in stand ‘veilig’ helpt je om beter te voelen hoe het met je gaat en wat je eigenlijk nodig hebt. Het helpt je om vanuit draagkracht en flexibiliteit om te gaan met de uitdagingen van jouw dagelijks leven en dichter bij jezelf te blijven. 

Het effect van TRE® op je zenuwstelsel en je psoas

Met lichaamswerk kun je jouw zenuwstelsel helpen ontspannen. Om bij alertheid en overprikkeling de weg weer terug te vinden naar veiligheid en ontspanning. In deze workshop krijg je oefeningen aangereikt om je psoas te ontspannen. Als vanzelf kom je dan meer in je eigen bekken en voel je hoe je terug kan vallen op je eigen draagkracht. Een hele mooie en krachtige manier om je psoas te helpen ontspannen is door middel van TRE®. In deze 1-daagse zullen we ook een uitgebreide TRE® sessie doen. Dat gaat enerzijds over ontladen en een manier vinden om spanning die op diepe lagen in je lijf ligt opgeslagen te ontladen. Anderzijds gaat  vooral over reguleren: de taal van je zenuwstelsel gaan herkennen en jezelf kunnen helpen te schakelen naar de zogenaamde ‘ventraal vagale’ plek. De plek waar je je veilig voelt, waar je in contact bent met jezelf en met de wereld. Vanuit een ontspannen psoas. In deze workshop leer je subtieler de signalen van je lichaam voelen en krijg je met TRE® een mooie tool mee om jezelf in het dagelijks leven meer te reguleren. 

 • meer ontspanning en rust in je lijf
 • een zenuwstelsel dat van (over)actief kan schakelen naar veiligheid
 • meer emotionele veerkracht
 • meer vitaliteit
 • betere concentratie & focus
 • beter om kunnen gaan met stress
 • afname van piekeren, onrust, angsten, en paniekgevoel.
Hof van Axen

Alle praktische informatie

Ik verzorg deze workshop op verschillende locaties in het land. De eerstvolgende workshop zal zijn in Enschede bij Yogalicious, Potsweg 15A. 

Datum:
Zaterdag 28 oktober 2023

Tijd: inloop vanaf 9.45 u, we starten om 10.00 uur. Rond 16.30 uur sluiten we de dag af. 

Zelf meenemen: (fleece)dekentje of omslagdoek, flesje water. Notitieboekje & pen. 
Het is fijn comfortabel en los zittende kleding aan te trekken. 

Kosten: EUR 127,-. Inclusief BTW voor particulieren en exclusief BTW voor zelfstandigen. Er is ruimte voor 13 deelnemers. Je reserveert & betaalt vooraf je plek. Na afloop ontvang je een boekje met uitleg over TRE, zodat je er thuis verder mee aan de slag kan. Voor versnaperingen en een voedende soep bij de lunch wordt verzorgd, De rest van de lunch regel je zelf. 

Wat de workshop TRE® & de psoas je zal brengen

In deze 1-daagse krijg je achtergrond mee over je zenuwstelsel, waardoor je jezelf (en hoe jij reageert op stress) beter gaat begrijpen. Via lichaamswerk krijg je deze dag tools hoe je jouw psoas kan ontspannen en via TRE® opgebouwde spanning kan ontladen. 

 • Je krijgt meer zicht op hoe jouw zenuwstelsel reageert op stress en wat de relatie is tussen de staat van je zenuwstelsel en jouw welbevinden.
 • Je ervaart hoe je subtiele spanning en dissociatie in je dagelijks leven kunt herkennen en hoe je jezelf weer terug kan helpen naar ontspanning en aanwezig zijn.
 • Je ontdekt hoe het ontspannen van de psoas je lichaam en zenuwstelsel beïnvloedt. Hoe je daarmee je eigen draagkracht kan vergroten in jouw systeem (zowel fysiek als emotioneel). 
 • Je ervaart hoe het ontladingsmechanisme van TRE® je helpt om te reguleren; om spanning los te laten en dieper tot rust te komen.
 • Je onderzoekt hoe je dieper kan ‘aarden’, zodat je meer gegrond bent in je lijf en je leven. Dit helpt je om makkelijker in het hier & nu te blijven, in contact met jezelf en een ander.

   

Het lichaam zal zich reorganiseren wanneer het zich veilig voelt.

– Stephen Porges –
(grondlegger Polyvagaal theorie)