TRE®

Een krachtige lichaamsgerichte methode om opgeslagen spanningspatronen en traumasporen te ontladen. Je leert het natuurlijk ontladingsmechanisme van je systeem weer te activeren. Je gaat (weer) afstemmen op de wijsheid van je lichaam. Je komt uit je hoofd, in je lijf. Er ontstaat gronding, rust en aanwezigheid in je hele systeem. Energie kan weer vrij stromen en wordt in alle facetten van je leven weer beschikbaar voor je.

Our bodies are the texts that carries the memories

– Bessel van der Kolk –

Jouw levensverhaal is opgeslagen in je lichaam. Alle momenten waarop je schrok, waarin teveel van je werd gevraagd, waarin er iets gebeurde dat op wat voor manier (te) overweldigend was voor je systeem om te verwerken. Als je lichaam dit niet heeft kunnen ontladen, ontstaan er blokkades. Vroeg of laat worden die zichtbaar en voelbaar in de vorm van fysieke klachten, gevoelens van onrust/stress/angst, slecht slapen, weinig vitaliteit of levensplezier ervaren, chronische vermoeidheid of lage energie, het contact met je lichaam kwijt zijn, een wandelend hoofd geworden zijn. Je systeem heeft het nodig de spanning, die vaak opgeslagen ligt op diepe onbewuste lagen, te ontladen. Dan kan de levensenergie weer in vrijheid door je heen stromen. Het mooie is dat ons organisme prima in staat is deze opgebouwde spanning ook weer los te laten, via een natuurlijk mechanisme van trillen (zoals alle zoogdieren dat ook doen). Wij zijn dat ontladen vaak verleerd en onderdrukken de natuurlijke helings-impuls, vanuit onze behoefte controle te houden, of meer mentaal gericht te zijn dan te luisteren naar de signalen van ons lijf.

David Berceli ontwikkelde hiervoor TRE®, wat staat voor Tension Reduction Exercises of Trauma Releasing Exercises. Het is een hele toegankelijke methode om spanning, stress en onverwerkte emoties los te laten. Het brengt dat wat zich vastgezet heeft in je lijf in beweging. TRE® werkt op de psoas spier, ook wel de ‘spier van de ziel’ genoemd. Waar al je vecht- en vluchtmechanismes ontstaan én opgeslagen worden. TRE® helpt je zenuwstelsel tot rust te brengen, waardoor je meer rust, veiligheid en gronding gaat ervaren.

In een persoonlijke setting begeleid ik je het TRE® proces eigen te maken en het verder te verdiepen. Je leert het natuurlijke ontladingsmechanisme van jouw lijf weer aan te zetten en bovenal leer je hoe je kunt reguleren en je zenuwstelsel en psoas kunt ontspannen. Lees hier meer. 

Je kunt ook terecht om TRE® in een groep te ervaren. Ideaal om jouw TRE® beoefening verder te verdiepen of in flow te houden. Ik combineer daarin TRE® met lichaamswerk vanuit bijvoorbeeld vanuit de Healing TAO. Lees hier meer.

Ik ben gecertificeerd TRE-Provider en aangesloten bij TRE-Nederland. Tension Release Exercises lijken weliswaar eenvoudige oefeningen, maar het is een krachtig middel. Het is erg belangrijk om je lichaam er goed in te leren kennen, te leren doseren en eventueel te weten hoe je de oefeningen kunt aanpassen. In individuele sessies of in een workshop leer ik je hoe je TRE® veilig toepast. Ook kan ik je faciliteren om via TRE® in een verdere verdieping te komen. TRE® een goede aanvulling op coaching of psychotherapie, enerzijds om een eventueel gevoel van onrust in het lichaam te verminderen en anderzijds kan coaching of psychotherapie effectiever zijn als het ook langs de fysieke kant benaderd wordt

Wat is TRE®

Internationaal is TRE® behoorlijk bekend, maar in Nederland is het nog vrij nieuw. TRE® bestaat uit een serie fysieke oefeningen die het natuurlijke ontladingsmechanisme ‘aan’ zetten. Het spontane trillen dat hierdoor ontstaat, geeft een uitweg aan vastgehouden spanning. Je laat spierspanning los en kalmeert je zenuwstelsel. Hierdoor kan je lichaam terugkeren naar een natuurlijke ontspannen staat. 

TRE® helpt je om diepe (chronische) spanning en dagelijkse stress los te laten. Je bouwt veerkracht op in je zenuwstelsel. Het mooie is dat als je het eenmaal geleerd hebt, je het zelf thuis kan doen, zo vaak als je wilt! 

Wanneer TRE ondersteunend kan zijn: 

Rust, veiligheid en vertrouwen in je lichaam ervaren

TRE® gaat dus over ontladen, vaak in de vorm van trillen. Maar eigenlijk gaat het over nog iets veel wezenlijkers: om weer rust, veiligheid en vertrouwen in je lichaam te ervaren. Je leert je bewuster te worden van alle fysieke, mentale en emotionele sensaties: deze te herkennen én op te lossen. Tijdens de begeleiding ga je ervaren hoe snel je eigenlijk in het dagelijkse leven, door de kleinste dingen, over-geactiveerd raakt. TRE® helpt om in die (onbewuste) patronen verandering aan te gaan brengen. 

Het ontladen van spanning zonder in het verhaal te hoeven

Het bijzondere van lichaamswerk zoals TRE® is dat het voorbij woorden gaat. Om de spanning die opgeslagen ligt in je lichaam te ontladen hóef je niet te weten waar de spanning is ontstaan. En als je het wel weet is het niet nodig om persé in het verhaal van het ontstaan te gaan. Je lichaam weet wat er nodig is om de spanning te ontladen en dat volg je. 

Praten over patronen en thema’s waar je tegenaan loopt kan heel fijn en inzichtgevend zijn. Maar het kan ook eenzijdig zijn. Want vaak ‘weten’ we wel waar dingen over gaan, maar lukt het toch niet het anders te doen of ons anders te voelen. Dat komt doordat op een onbewuste laag je patronen opgeslagen liggen in je systeem. Voorbij de laag van je denkende brein – je cortex. Maar op een veel onbewustere en instinctievere laag (in je limbische en reptielenbrein). Met lichaamswerk kun je daar wél komen en kun je (spannings)patronen op die laag in beweging brengen en loslaten. Dan werk je aan een verandering en heling vanuit de bron. Voorbij woorden, maar diep ingebed in jouw systeem. 

In dit YouTube filmpje wordt op een hele toegankelijke manier uitgelegd hoe spanning zich opbouwt in je systeem en hoe TRE® kan helpen dit weer te gaan ontladen. 

Hoe mensen TRE® ervaren

Het blijkt best lastig uit te leggen wat TRE® nu precies is en wat je dan ervaart. Wat dat betreft moet je het eigenlijk echt een keer zélf doen. In onderstaand artikel dat in februari 2021 in Libelle stond, heeft journaliste Marlies Jansen TRE® op een mooie manier omschreven. 

In de groepssessies en de individuele begeleiding die ik faciliteer omschrijven de meeste mensen TRE® als ontspannend. Een massage van binnenuit. Ook hoor ik vaak dat het soms eerst even vreemd voelt: dat je lichamelijke sensaties (zoals trillen) ervaart, zonder dat je er zelf bewust iets voor doet. Soms kan TRE® ook emoties losmaken of het kan je dingen laten voelen die er eigenlijk altijd al waren maar waar je liever aan voorbij ging. Weet dat alles in TRE® welkom is. En – óók heel belangrijk- weet dat je altijd zelf in regie blijft. Ik leer je hoe je in behapbare brokjes kunt ontladen, hoe je pauze kunt nemen en kunt reguleren. Zo blijft TRE® veilig en prettig: het draait om de optimale afstemming en samenwerking tussen jouw lijf en mind. 

Met TRE® kan dat wat vastgezet is loskomen. Er ontstaat meer vrijheid en levensenergie in jouw systeem. Ruimte en rust. Plezier en ontspanning. Een gevoel van veiligheid. gronding en aanwezigheid. Dit allemaal is precies waar het geschenk van TRE® over gaat. Je komt weer thuis in jezelf en in jouw lichaam. 

Wat TRE® voor Dorien deed:

“Ik ben bij Mirjam gekomen in een periode dat ik herstellende was van een burn-out. Ik ervaarde dat er nog veel oude spanning in mijn lichaam zat opgeslagen. Ik hoopte met TRE dit te kunnen vrijgeven. Het warme welkom bij Mirjam was fijn, ze nam de tijd om me echt te horen. Daarna begeleidde ze me door de oefeningen heen, waarin ik direct merkte hoe makkelijk ik over de grenzen van mijn lichaam ga en hoeveel spanning er in mijn buik aanwezig is. Het ontladen was een totaal nieuwe ervaring voor me. Mijn benen en later ook mijn bekken en buik trilden alle kanten op. Op een gegeven moment kon ik mijn lachen niet bedwingen en eindigde de oefening in een lange ontladende lachbui. Nadien voelde ik me erg ontspannen en een stuk opener en vrijer in mijn lichaam.

Ik doe de oefeningen nu twee keer per week thuis en het bevalt me meer dan goed. Iedere keer is het weer anders en krijg ik nieuw spiegels om in te kijken. En ieder keer voel ik me na afloop een stuk meer ontspannen en vrij”.

Dorien Kerkhof

“You heal by releasing. Not by suppressing”. 

Wat TRE® voor Paul betekende:

“TRE ervaren bij Mirjam heeft me duidelijk gemaakt hoe lichaam en hoofd samen optrekken en hoe ik bewust kan worden van het samenspel van denken en voelen. Het doen van de zeven basis oefeningen van TRE maakte werkelijk emoties ‘los’. Ze kwamen vrij en mochten het lichaam verlaten. Het subtiele opzoeken van de grens van ‘aangename inspanning’, het enige tijd vasthouden en daarna de ‘tension release’ is een heel prettige manier om te ontladen en je te ontdoen van emoties, om op te ruimen. 

Ik vind TRE is een ideale aanvulling of soms vervanging van een serie gesprekken met een hulpverlener die vooral met je praat. Het ‘lichaamswerk’ was fantastisch. Ik voelde letterlijk wat er gebeurde. Het gaf rust én energie. De focus lag hierdoor ook op het hier en nu en de toekomst, terwijl gesprekken vaak een ‘verklarend’ karakter hebben, gekoppeld aan het verleden.

Door de uitnodigingen van Mirjam om dat voelen in het hier en nu te beschrijven, herstelde het samenspel tussen voelen en denken. Ik raad iedereen aan om TRE te omarmen. Iedereen”.

Paul Immerzeel

Everything you need to know is within you.
Listen. Feel. Trust the body's wisdom.

– Dan Millman –